marți, 26 octombrie 2010

SĂRBĂTORIREA ZILEI ARMATEI ROMÂNE DE CĂTRE SCMD ALBA REFLECTATĂ ÎN MEDIA LOCALĂ

ZIARUL UNIREA

Flori şi rugăciuni pentru eroii Armatei Române

Ieri, 25 octombrie, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia au avut loc manifestările comemorative prilejuite de "Ziua Armatei Române", la eveniment luând parte oficialitţi judeţene şi locale, oameni politici, şefi şi directori de instituţii publice, civile şi militare, veterani de război, cadre militare active, în rezervă şi în retragere. După intonarea Imnului Naţional, a luat cuvântul col. Marcel Domşa, comandantul Colegiului Militar "Mihai Viteazul" şi al Garnizoanei Alba Iulia, care a trecut în revistă câteva evenimente importante pentru armată, legate în special de luptele crâncene în care ostaşii români s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru eliberarea ţarii de sub fascism în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Colonelul Domşa a declarat, totodată, că în urma amplului proces de restructurare şi modernizare a armatei făcut după 1990, România are o armată suplă, care poate interveni unde aliaţii o cer, demonstrând în teatrele de operaţii din Somalia, Kosovo, Eritreea, Afganistan şi Irak că poate lupta cot la cot cu cele mai moderne armate ale NATO.

ÎPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, s-a aflat în fruntea unui sobor de preoţi civili şi militari care a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor Armatei Române. În predica sa, înaltul ierarh a spus că limita de sus a dragostei faţa de semeni este jertfa, iar militarii români s-au jertfit pentru apărarea patriei.

Apoi, pe acordurile Imnului Eroilor, au fost depuse coroane şi jerbe de flori de ctre Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Primria şi Consiliul Local Alba Iulia, Garnizoana Alba Iulia, Asociaţia Judeţeana a Veteranilor de Război "Regele Ferdinand I", Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, structurile MAI (IPJ, IJJ, ISU), SRI, STS. Totodată, au depus flori la Monumentul Eroilor organizaţiile PD-L, UDMR, PSD şi PNL, în timp ce serviciile deconcentrate au depus coroanele la mormintele soldaţilor îngropaţi în acest cimitir.

Directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Alba, Matei Drâmbrean, a ţinut să depună coroană la mormântul fiului scriitorului Mihail Sadoveanu. La final, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria soldaţilor români căzuţi pe front, ceremonialul încheindu-se cu defilarea Gărzii de onoare, formate din elevi ai Colegiului Militar "Mihai Viteazul" şi ai Batalionului 136 Geniu "Apulum".

Chiar de Ziua Armatei, protest tăcut împotriva recalculării pensiilor militare

Ieri, 25 octombrie, chiar de "Ziua Armatei", de la ora 11.15, peste 50 de foşti ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari, membri ai filialelor Alba Iulia şi Abrud ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, au pichetat Instituţia Prefectului. Printre manifestanţi, îmbrcaţi cu veste cu însemnele sindicatului şi dotaţi cu bannere, am recunoscut chiar şi foşti comandanţi de unităţi militare ale armatei, pompierilor şi poliţiei.

Principala nemulţumire a foştilor militari se referă la recalcularea pensiilor, protestatarii susţinând că această măsură încalcă flagrant prevederile Constituţiei, ale legislaţiei naţionale şi chiar recomandările europene, tratatele de aderare la NATO şi UE sau Carta drepturilor fundamentale a UE. "Noua lege nu poate afecta cuantumul pensiilor aflate în plată, chiar şi atunci când modul de calcul al pensiilor s-ar modifica prin noua reglementare, deoarece este inadmisibil şi expres interzis prin Constituţie că legea să opereze retroactiv", subliniază conducerea Filialei Alba a SCMD. De asemenea, militarii susţin că, practic, prin trecerea pensiilor militare în cadrul Legii nr. 19/2000 se realizează o degradare militară nelegală, pentru că în Legea nr. 19/2000 nu se face vorbire de militari (gradul este o proprietate), iar pensionarii militari nu mai pot beneficia de partea de pensie corespunzătoare soldei de grad, care se actualizează permanent, potrivit soldei de grad a cadrelor în activitate.

În jurul orei 12.00, reprezentanţii cadrelor militare în rezervă au fost primiţi de prefectul Ştefan Bârdan, discuţiile purtându-se în spatele uşilor închise. "Ei nu au treabă cu Guvernul, cu prefectul sau cu premierul. Principala lor problemă este recalcularea pensiilor, deoarece ei nu au avut sistemul contributivităţii. Se întreabă cum se vor recalcula aceste pensii, deoarece ei n-au avut cărţi de muncă şi alte documente de acest gen. Totuşi, dacă li se adună inclusiv zilele în care au fost ofiţeri de serviciu, s-ar putea ca unii să aibă o pensie chiar mai mare decât acum. Vreau să le muţumesc pentru modul în care au abordat lucrurile, am purtat un dialog civilizat, spre deosebire de alţi lideri sindicali", a declarat prefectul Ştefan Bârdan. Foştii militari au plecat spre casele lor în jurul orei 12.30, deşi aveau aprobare pentru pichetare până la ora 15.00.

INFORMAŢIA DE ALBA

Militarii pensionari au protestat decent împotriva scăderii pensiilor

Ziua de ieri ar fi trebuit să fie una festivă pentru toate cadrele militare, atât active cât şi în rezervă, deoarece în fiecare an, pe 25 octombrie, în România se sărbătoreşte Ziua Armatei.
Din păcate pentru pensionarii militari, ziua de ieri nu a fost una care să le aducă bucurie. Peste 50 de pensionari militari din cadrul Sindicatului Cadrelor Militare din judeţul Albă au protestat împotriva scăderii pensiilor după recalculare, cu sume cuprinse între 600-200 de lei.
Startul protestului s-a dat în parcul din faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia, unde a fost locul de întâlnire al manifestanţilor. De aici, aceştia au pornit în marş spre Instituţia Prefectului Alba unde au protestat, timp de o oră şi jumătate, în mod decent, neexistând scandări sau deja celebrele sirene ale celorlalţi sindicalişti din judeţ.
Militarii pensionari sunt nemulţumiţi în primul rând de faptul că recalcularea pensiilor după Legea 119/2000 încalcă mai multe legi în vigoare. Unii dintre protestatari au precizat că sunt supuşi la umilinţă din partea guvernanţilor care le cer pur şi simplu să-şi ceară singuri micşorarea pensiilor prin recalcularea pensiilor. „Ei asta vor, să cerem noi recalcularea, ca să nu mai putem apela la ajutorul justiţiei de la noi din ţară sau la organismele internaţionale”, a precizat unul dintre manifestanţi.

Marian Pădurean, vicepreşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Albă, a precizat că măsurile luate de guvernanţi nu fac decât să ducă la pierderea gradului militar, care este o proprietate şi nu se poate pierde decât prin legea penală. „Prin recalcularea pensiilor propusă de guvernul Boc pur şi simplu ne pierdem gradul militar”, a declarat Marian Pădurean. Acesta din urmă ne-a declarat că în judeţul Alba sunt aproximativ 1.500 de pensionari în sistemul militar.
O delegaţie a protestatarilor a fost primită de către prefectul Ştefan Bârdan, căruia i-au înmânat un memoriu cu principalele revendicări. Prefectul judeţului Albă a precizat că va trimite acest memoriu la Bucureşti. Deşi aveau autorizaţie să protesteze până la ora 15:00, protestatarii s-au împrăştiat pe la casele lor, pe la ora 13:30, imediat după ce delegaţia primită de prefectul Ştefan Bardan şi-a terminat misiunea.
„Protestul pensionarilor militari este legat întru totul de recalcularea pensiilor. Toată problema este că nu ştiu cum se va face această recalculare a pensiilor dacă nu au avut cărţi de muncă. Vreau să le mulţumesc pe această cale militarilor pensionari pentru dialogul civilizat pe care l-am avut cu ei dar şi pentru modul cum au protestat”, a declarat prefectul judeţului Albă, Ştefan Bardan.

MONITORUL DE ALBA

ALBA * “Revenirea la statul de drept şi la democraţia constituţională”

Protest în stradă de Ziua Armatei

Foste şi actuale cadre militare au protestat ieri, chiar de Ziua Armatei, împotriva noii legi a pensiilor. La Alba Iulia, mitingul a început în parcul din faţa Casei de Cultură a Studenţilor şi s-a mutat apoi în faţa Prefecturii judeţului, la manifestare luând parte aproximativ 50 de persoane.

Militarii din Alba au protestat însă şi la Păuliş, în judeţul Arad, acolo unde duminică au fost organizate manifestări la Monumentul Eroilor.