vineri, 18 noiembrie 2011

STEMA ROMANIEI SI ARDELENII

Timp de trei ani am întrebat zeci de ardeleni dacă ştiu faptul că nu sunt reprezentaţi pe Stema României. Majoritatea au răspuns că nu cunosc acest fapt, dar dacă este adevărat este ceva grav şi revoltător. Privită şi studiată cu atenţie şi responsabilitate, constatăm că în Stema României sunt reprezentate fostele Provincii Româneşti: Ţara Românească, Moldova, Transilvania, Banatul, Dobrogea. În compartimentul Transilvania sunt reprezentaţi secuii prin însemnele soarele şi luna, ungurii prin pasărea legendară turu, saşii prin cele 7 cetăţi. Constatăm cu dezamăgire că cel mai important element-Românitatea, lipseşte. Deci se justifică să fim revoltaţi pentru eroarea că românii din Transilvania nu sunt reprezentaţi pe Stema României.
Este interesant faptul de a şti cum s-a ajuns aici. După Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, Regele Ferdinand a desemnat o comisie pentru adoptarea Stemei României Mari condusă de basarabeanul Paul Gore. Nemulţumit de faptul că s-a tergiversat prea mult adoptarea stemei, regele apelează la serviciile pictorului Jozsef Sebestyen de Keopeczi din Cluj. Acesta vine imediat cu un proiect de stemă care este pe placul maghiarilor şi, surprinzător, regele îl acceptă şi în anul 1921 apare în Monitorul Oficial. Stema astfel concepută a fost menţinută până la 30 decembrie 1947 când a fost abolită monarhia. Până în anul 1992 am avut stema concepută de comunişti. În anul 1992, Parlamentul României a adoptat o nouă stemă a României. Generaţia de politicieni din anul 1992 a avut în centrul preocupărilor şi intereselor lor alte obiective. Se vede clar că nu i-a interesat problema Stemei României, de aceea a fost posibil ca eroarea din 1921, şi anume ca românii din Transilvania să nu fie reprezentaţi pe stema ţării, să se repete şi în anul 1992. Pare un blestem acest fapt, dar analizate cu atenţie culisele din parlament, vedem clar cum fantoma lui Jozsef Sebestyen de Kopeczi, cu ajutorul conf. dr. Maria Dogaru s-a transformat în fantoma lui Gazbloc de Wajay, care din nou a impus o stemă pe placul maghiarilor. Conf. dr. Maria Dogaru, sprijinită şi finanţată de fundaţia Soros, s-a dovedit a fi un apărător al vechilor însemne ale Principatului Transilvaniei şi astfel a reuşit să elimine ardelenii din Stema României.
Gazbloc de Wajay era în acea perioadă preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Heraldică. Iată cum cei doi maghiari au gândit, conceput şi au reuşit să impună României o stemă care să fie pe placul maghiarilor. Să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat dacă în Stema României, compartimentul Transilvania, ungurii nu ar fi fost reprezentaţi. Cu siguranţă ar fi mers la Bruxelles, la ONU şi la toate organismele internaţionale pentru a se plânge de nedreptatea făcută. Dar noi, ardelenii, cui să ne plângem?
Cu certitudine dacă am merge la Bruxelles, la ONU şi la alte organisme internaţionale, aceştia ne-ar trimite la Bucureşti. Dar iată că nici aici nu ne bagă nimeni în seamă.
Din 1992 şi până în prezent, orice tentativă de a corecta această eraore s-a dovedit un eşec. De zeci de ori au încercat unele fundaţii, societăţi, grupuri de cetăţeni, dar de fiecare dată răspunsul a fost de genul: nu este cazul acum. Parlamentarii din actuala legislatură au promis că vor încerca să elimine eroarea, dar până la urmă au venit cu răspunsul că a pune în discuţie acest fapt îi va supăra pe maghiarii din coaliţie. Un lucru este cert, până la sfârşitul anului 2012, eroarea constatată nu va fi remediată.

Există posibilitatea ca această eroare să fie remediată după alegerile parlamentare din anul 2012, dar pentru aceasta trebuie şi voinţă politică. A venit timpul ca opinia publică să ceară şi să obţină promisiunea fermă de la cei care candidează pentru funcţii de parlamentar să rezolve această problemă. Opinia publică va trebui să fie mai exigentă cu toţi candidaţii la alegerile din 2012 şi să fie un adevărat element de cenzură al societăţii pentru a nu mai permite ca noii aleşi să ajungă în funcţii de conducere pentru satisfacerea intereselor personale, pentru a se îmbogăţi, pentru afaceri oculte sau pentru a-şi proteja odraslele când aceştia încală legile statului, cum s-a întâmplat recent la Deta, sau cu ceva timp în urmă, pe aeroportul din Caransebeş, elocvent este şi cazul parlamentarului Plăcintă şi multe alte exemple.
Era de aşteptat ca însăşi preşedintele Băsescu, premierul Boc, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase să intervină să elimine cu promptitudine eroarea comisă cu stema României. Acestora le-au fost trimise multe memorii şi dosare voluminoase cu ceea ce s-a întâmplat în 1921 şi 1992 privind stema României, dar au tratat de fiecare dată cu totală indiferenţă rezolvarea acestei probleme. În sprijinul eliminării erorii de stemă a intervenit şi presa, dar degeaba.
Declaraţia recentă a preşedintelui Băsescu referitoare la faptul că România va trebui să cedeze din suveranitate este o nouă diversiune. Prin această diversiune, preşedintele Băsescu încearcă o tentativă de adormire a românilor în privinţa unui compormis mai consistent pe care-l pregăteşte împreună cu UDMR, partenerul din coaliţie pentru regionalizarea ţării. Pentru înfăptuirea regionalizării cât mai repede cu putinţă, preşedintele Băsescu este dispus să mai cedeze din suveranitatea ţării pentru ca partenerul din coaliţie, UDMR, să fie mulţumit. Pentru aceasta, puterea este dispusă să mai vândă o felie din Transilvania, cu alte cuvinte, exact declaraţia preşedintelui, „o cedare masivă de suveranitate”, pentru ca cei de la putere să-şi păstreze scaunul.
Nici un şef de stat dintre cele 26 state membre ale Uniunii Europene nu a făcut vreo declaraţie asemănătoare. În tratatul de aderare semnat chiar de preşedintele Băsescu pe 25 aprilie 2005, nu sunt prevăzute clauze de genul declaraţiei recente a preşedintelui, obligaţia României fiind cea de a corela legislaţia românească cu cea europeană. Prin intrarea României în NATO în anul 2004, României îi este garantată suveranitatea 100%. În asemenea condiţii, declaraţia preşedintelui este ciudată, periculoasă şi se înscrie în şirul fără întrerupere de gafe, care generează scandal după scandal.
Iată că preşedintele Băsescu, în loc să rezolve problema stemei României şi altele ca: modernizarea ţării, eficientizarea aparatului administrativ, reforme în sprijinul cetăţenilor ţării, ridicarea nivelului de trai al românilor, pentru care ar fi apreciat ca un preşedinte genial, în condiţiile de criză în care trăim.
A avut ocazia de a transforma România într-o ţară atractivă iar românii plecaţi să lucreze pe meleaguri străine după anul 2004 ar fi putut să înceapă epopeea întoarcerii acasă dar în realitate a demonstrat, superficial şi mediocru, un preşedinte slab, care a luat multe decizii împotriva cetăţenilor ţării iar a fi dispus să cedeze din suveranitatea ţării este un act de trădare.
Este un atentat la siguranţa naţională a României pentru că se încearcă să se facă regionalizarea ţării şi aceasta să fie pe placul maghiarilor, situaţie identică şi în cazul adoptării Stemei României. Iată că după ce ungurii au impus României o stemă pe placul lor de două ori, în 1921 şi 1992, acum încearcă să impună României regionalizarea, tot pe placul maghiarilor şi în interesul lor.
În altă ordine de idei, pentru ce-au reuşit în 1921 şi 1992 cu Stema României şi pentru ce va putea reuşi în viitor UDMR în privinţa regionalizării, îi putem aprecia pe Jozeph Sebestyen de Keopeczi, pe Gazbloc de Wajay şi UDMR ca fiind geniali, cu sprijinul dat de ai noştri (prin trădare), dar de beneficiul obţinut se bucură Ungaria.
Reacţia opiniei publice trebuie să se facă auzită imediat.
Col(r) Ioan Galdea