Cu circa două luni în urmă, la data de 31.12.2010, pe Decizia de pensionare a fiecăruia din cei 80.000 de pensionari militari au apărut două prevederi neexistente niciodată înainte. Niciodată, în istoria de aproape un secol şi jumătate a sistemului de pensii militare. Ca în matematică, prevederile erau una în minus şi alta în plus.
Prima, prevederea cu semnul minus, are ca obiect gradul militar. Pentru prima oară în istorie, Ministerul Apărării emite acte adresate militarilor, în mod personal, fără a li se preciza gradul. Ce a determinat această impardonabilă decizie? Putem crede orice. Chiar că este mai mult decât desconsiderare. Adică nu doar nu doar greşeala unui funcţionar inconştient, iresponsabil şi beat. Putem aprecia gestul drept aplicarea concretă a unei politici atent elaborate. Politica de desfiinţare a unei întregi categorii sociale. A militarilor în rezervă şi în retragere. Ei, care reprezentă istoria instituţiei, istoria încă vie a Armatei, trebuiau să dispară. Putem ajunge la concluzia că, urmare a aceleaşi politici au fost pe rînd, jigniţi, umiliţi, lisiţi de drepturi legale şi constituţionale, li s-a tăiat necruţător singura sursă de existenţă. Şi că acum venise vremea să dispară şi din înscrisuri.
Unii vor spune că greşesc, sugerând o vină acolo unde ea nu există. Că, lipsit de simţul prezentului, dramatizez. Ori că mă lamentez, perpelindu-mă inutil pentru cîteva cuvinte nescrise pe o hârtie. Că acuz din răutate o instituţie care îsi iubeşte şi respectă bătrânii şi care „face totul pentru liniştea şi fericirea lor”( între ghilimele am reprodus din memorie o declaraţie a actualului ministru). Şi sunt dispus să le dau dreptate. Cu o condiţie: să-mi arate unde este scris gradul pe Decizia de pensionare, explicându-mi şi logica în virtutea căreia a dispărut. Dacă nu, nu!
A doua, prevederea cu semnul plus, ne spune că expediere Deciziei, deci şi conţinutul ei, erau asumate de o nouă structură, denumită „Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Naţionale”. Unii au crezut. Şi fiind nemulţumiţi de felul în care li s-a calculat pensia, au dat în judecată această nouă entitate. Care, în opinia lor, socotise greşit. Aici începe nebunia. Fiindcă, fără să ştie, au reclamat justiţiei o fantomă. Fantoma de la MapN care stabilise care să fie pensia lor, din ce bani ar trebui să-şi mai trăiască restul zilelor, din care dintre drepturile legale se mai pot bucura. În adresa nr.A169/03.03.2011 MapN comunică negru pe alb Tribunalului Vâlcea, Secţia Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale:”Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale este o structură care la acest moment nu există. Aţi citit bine. Este o fantomă! Strucura care la sfârşitul anului trecut calculase 80.000 de pensii, care expediase 80.000 de Decizii de pensionare, care tăiase pensii cu până la 80%, care provocase înbolnăvirea a sute de bătrâni militari şi moarte a alor câteva zeci, nu există! Nici acum, după trei luni de zile!
Şi, în mod justificat, domnul colonel NICU MARIAN, consilier juridic delegat la Direcţia pentru Relaţiile cu Parlamentul şi Asistenţă Juridică din M Ap N, la care a ajuns notificarea chemării fantomei în justiţie, este nedumerit. Îl întreabă pe reclamant care este structura dată în judecată. Fiindcă domnia sa, inocentul colonel de la DRPAJ, habar nu are despre şirul de fapte, acte şi repercusiuni pe care fantoma din ograda ministerului le-a comis. Ba chiar, plin de bune intenţii, recomandă ofiţerilor din Vâlcea să acuze, dacă tot sunt puşi pe reclamaţii, Direcţia Financiar-Contabilă. Ea, această Direcţie, ar avea în subordine ceea ce acum nu există, fantoma care produce Decizii de pensionare. Numai că două fraze mai departe, acelaşi domn consilier îşi revine şi le spune reclamanţilor că nici asta nu se poate. Nu pot acţiona în judecată Direcţia Financiar-Contabilă! De ce? Simplu. Pentru motivul că Direcţia mai sus menţionată „este o structură fără personalitate juridică”.
În final, sătul probabil de propriile contraziceri, domnul consilier trece la ameninţări :”Având în vedere aceste aspecte, solicităm instanţei să pună în vedere reprezentantului contestatorilor să precizeze cadrul procesual pasiv, respectiv să indice cu cine înţelege să se judece, sub sancţiunea anulării cererii.” Superb!
Ştiam că MapN devine tot mai puţin al militarilor. Ştiam că respectul reprezintă o calitate umană depăşită, inexistentă, pentru mulţi din actualii lucrători ai ministerului. Unii ajunşi acolo pe căi greu de descoperit şi lucrând nu se stie bine pentru cine (dar văzându-se clar împotriva cui). Ceea ce nu ştiam şi am aflat acum, este că pentru militarii în rezervă şi retragere lucrează o fantomă. Care nu are responsabilitate juridică, nu poate fi trasă la răspundere şi împotriva căreia nu poţi acţiona în vreu fel. Nici nu se putea imagina ceva mai perfect pentru aplicarea în masă a unor nedreptăţi! Acum ni se limpezeşte şi neclaritatea cu gradul. Fantoma de la MApN nu este, probabil, remunerată după grad. De ce ar fi plătiţi alfel pensionarii?
Sursa : teopal