marți, 11 ianuarie 2011

BOC IGNORĂ JUSTIŢIA CARE A SUSPENDAT RECALCULAREA PENSIILOR

Justiţia a învins: pensiile militarilor nu se mai recalculează

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a suspendat, săptămâna trecută, Hotărârea de Guvern nr. 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare.

Hotărârea este definitivă, iar Guvernul va trebui să găsească bani pentru a acoperi tăierile care fuseseră prevăzute în buget.

Înalta Curte a validat decizia unei instanţe inferioare de contencios administrativ din Cluj, potrivit căreia hotărârea de guvern a fost adoptată cu încălcarea legii transparenţei decizionale, iar unii dintre pensionarii vizaţi sunt în imposibilitate de a aduce acte doveditoare pentru recalcularea decisă de Executiv (practic, recalcularea s-a făcut în baza unei simulări - ca şi cum ei ar fi contribuit la sistemul de pensii, deşi nu au făcut-o pentru că legea nu i-a obligat).

Nu există o cifră oficială privind economia care s-ar fi făcut cu recalcularea pensiilor militarilor şi ale poliţiştilor, însă, la apariţia hotărârii de guvern, fostul ministru al muncii Mihai Şeitan estima că ar fi vorba de câteva sute de milioane de euro, anual.

Pensiile recalculate ale diplomaţilor, parlamentarilor şi ale aviatorilor (8.000 de pensii) au adus o economie la buget de aproximativ 100 mil. euro anual, potrivit calculelor ZF.

Potrivit profesorului de drept constituţional Ioan Stanomir, decizia Înaltei Curţi nu se referă doar la grupul de foste cadre miliare care au contestat hotărârea Guvernului de recalculare a pensiilor, ci la toţi pensionarii, întrucât actul Guvernului a fost desfiinţat. Practic, este ca şi cum el nu ar fi fost emis.

"Este o situaţie fără ieşire. Hotărârile de guvern pot fi atacate în contencios administrativ, iar legile la Curtea Constituţională. Firesc ar fi ca doar Curtea Constituţională să se pronunţe în astfel de cazuri. În condiţiile de faţă este extrem de greu să faci o reformă a statului", spune Ioan Stanomir.

Practic, ICCJ a respins, la finele săptămânii, recursul formulat de Guvern împotriva Sentinţei nr. 338/2010 pronunţată de Curtea de Apel Cluj, în 28 septembrie 2010 care anula hotărârea de guvern amintita, în urma plângerii formulate de mai mulţi foşti militari.

Potrivit acestora, actul este neconstituţional şi imoral, îngrădind accesul ulterior la justiţie al celor care vor dori să conteste recalcularea pensiilor.

Sursa: Ziarul Financiar

ICCJ menţine suspendarea HG privind recalcularea pensiilor militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor din administraţia penitenciarelor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis vineri, 7 ianuarie 2011, menţinerea sentinţei Curţii de Apel Cluj privind suspendarea executării Hotărârii Guvernului nr. 735/2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Suesa: Juridice.ro 11 Ianuarie 2011