luni, 10 ianuarie 2011

PENSIILE MILITARILOR, POLITISTILOR SI ALE FUNCTIONARILOR DIN ADMINISTRATIA PENITENCIARELOR NU VOR FI RECALCULATE

Instanta a blocat actiunea guvernului in acest sens Primele plati, pe noua legislatie, trebuiau facute in aceasta luna.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis suspendarea aplicarii HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat. Hotararea este definitiva si a fost luata vineri seara, cand instanta suprema a respins recursul formulat de guvern impotriva unei sentinte similare date anul trecut de Curtea de Apel Cluj. ICCJ a confirmat verdictul dat de instanta din Cluj si totodata esecul guvernului in privinta masurilor de recalculare a pensiilor.

Senatorul Dan Sova, de profesie avocat, a explicat ieri pentru „Financiarul“ ca, practic, pensiile militare de stat vor fi platite in continuare pe vechea legislatie. Actiunea in instanta continua, intrucat reclamantii au cerut anularea pe fond a HG 735/2010. „Pana la o hotarare irevocabila privind anularea pe fond a HG, aceasta hotarare de guvern este inaplicabila. Mai mult chiar, Legea 544 a contenciosului administrativ prevede clar ca, in acest interval, guvernul nu poate emite o noua HG cu un continut similar“, ne-a spus Dan Sova. In opinia sa, un asemenea proces poate dura cel putin doi ani, timp in care actiunea de recalculare a pensiilor militare este blocata. In context, senatorul Sova a precizat ca decizia I.C.C.J. se aplica general, nu doar pentru reclamantii semnatari. Precizarea este importanta intrucat nu este prima contestare in instanta a procesului de recalculare a pensiilor. In luna octombrie 2010, Curtea de Apel Bucuresti a dat un verdict similar in privinta HG 737 referitoare la pensionarii grefieri. La momentul respectiv, premierul Emil Boc declara ca este vorba de „o chestiune punctuala“ si nu are efecte in aplicarea legii de recalculare a pensiilor.

Ambele hotarari de guvern au fost aprobate de Cabinetul Boc in luna iulie 2010 si cuprind metodologia de recalculare a pensiilor de serviciu stabilite in baza unor legi cu caracter special. Practic, pe baza acestor HG este pusa in aplicare Legea 119/2010, prin care Cabinetul Boc sustine

ca a taiat „pensiile nesimtite“.

Noul sistem de calcul -motiv de nemultumire

HG 735 se refera la recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor. Actul normativ a fost atacat in instanta, reclamantii solicitand anularea HG. Principala nemultumire a reclamantilor este legata de modul in care se fac noile calcule. HG prevede ca „stabilirea puncta­jelor medii anuale in vederea recalcularii pensiilor se face pe baza documentelor doveditoare“, pe care beneficiarii trebuie sa le aduca in termen de cinci luni (august-decembrie 2010). Daca persoanele beneficiare nu depun documente doveditoare in termenul stabilit, se va proceda la determinarea punctajului mediu anual pe baza salariului mediu brut pe economie in perioadele respective, se mai arata in HG. Contestatarii hotararii de guvern spun ca prevederea este discriminatorie si are ca efect diminuarea pensiilor. De cealalta parte, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a dat asigurari ca pensiile militarilor cu stagiu complet mai mici de 3.000 de lei nu vor scadea in urma recalcularii. In luna septembrie, Sectia comerciala si de contencios administrativ a Curtii de Apel Cluj a decis suspendarea executarii HG 735/2010, pana la o sentinta definitiva, pe fond. Guvernul a facut recurs, iar in 7 ianuarie 2011 ICCJ a dat acelasi verdict.

Sursa : Financiarul