joi, 23 decembrie 2010

DE FRICA PROTESTELOR, MAPN A INTERZIS COMEMORĂRILE ÎN UNITĂŢILE MILITARE. RUDELE EROILOR DIN 1989 AU “DEPUS” COROANE PESTE GARD

O scenă şocantă s-a petrecut miercuri la Comandamentul Trupelor de Uscat, de pe Şoseaua Antiaeriană, din Bucureşti. Familiile eroilor ucişi în decembrie 1989, venite să depună coroane la monumentul din curtea unităţii militare au fost oprite la poartă.

Accesul civililor în cazarmă a fost interzis, din ordin de sus, pe motiv că legislaţia care reglementează adunările publice nu permite astfel de manifestări în preajma unităţilor militare. De fapt, autorităţile s-au temut că organizaţiile rezerviştilor şi ale pensionarilor din Armată vor profita de momentul solemn pentru a protesta faţă de reducerea pensiilor. La ceremonie venise, într-adevăr, o delegaţie condusă de Daniela Petcu, subofiţer în retragere, care conduce organizaţia SCMD sector 5.

Atât rudele eroilor din fosta Divizie 1 Mecanizată, cât şi reprezentanţii SCMD au fost ţinuţi la poartă, unde s-au deplasat până la urmă doi subofiţeri din Poliţia Militară, care au luat coroanele, peste gard, şi le-au dus la monument. Reprezentanţii SCMD susţin că este pentru prima dată după 1989 când se împiedică accesul la monumente aflate în unităţi militare.

În alţi ani, coroanele au fost depuse de rude şi de reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, fără probleme. Colonelul (r) Valeriu Pricină, purtător de cuvânt al SCMD, ne-a declarat că sindicatul se abţine de la comentarii, în aceste momente solemne ale comemorării victimelor Revoluţiei, dar va lua poziţie în săptămânile următoare. "Tocmai pentru că ştim că autorităţile ne privesc cu ostilitate am renunţat să mai depunem coroane la Cimitirul Eroilor Tineri, ca să nu apară tensiuni, dar am considerat că în Antiaeriană suntem datori să mergem, acolo căzând la datorie mulţi militari, în 1989. Am fost surprinşi să aflăm că nici rudele militarilor nu au acces în unitate, mai multe nu are rost să

spunem, în acest moment", ne-a declarat colonelul Pricină.

www.dcnews.ro