Oficialii Ministerului Apărării Naţionale nu pot spune când îşi vor primi drepturile băneşti fostele cadre militare cărora le-au fost “şterşi cu buretele” ani întregi de activitate, graţie funcţionarilor de la centrele regionale. Reprezentanţii pensionarilor susţin că multe persoane nu-şi vor mai vedea niciodată banii. Cu toate acestea, ministerul condus de Gabriel Oprea este convins că noua lege de recalculare a pensiilor este în favoarea foştilor militari. Cozile interminabile de la ghişee sunt însă motiv de laudă pentru oficialii MApN.
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) recunoaşte că mai multor foste cadre militare le-au fost “tăiate” perioade importante de activitate, acest lucru urmând să se resimtă la recalcularea pensiilor. Într-un material gândit ca o reacţie la articolele apărute în cotidianul “Puterea”, în care se menţiona că pensionarii din armată pierd ani întregi de activitate şi sunt ţinuţi la cozi interminabile de funcţionarii centrelor militare regionale, reprezentanţii MApN admit că nu se poate specifica o perioadă de timp-limită în care fostele cadre să-şi primească drepturile băneşti. “Aşa cum prevede Legea nr. 119/2010, adeverinţele de venit din care lipsesc date vor fi completate provizoriu cu salariul mediu brut pe economie, urmând ca, pe măsura identificării documentelor doveditoare, să se completeze şi aceste date, în regim de urgenţă, de către centrele militare, iar pensionarii militari vor primi drepturile cuvenite, retroactiv, imediat ce sunt procesate noile date. La fel stau lucrurile şi pentru cei care s-au prezentat la centrele militare mai târziu, iar timpul rămas la dispoziţie pentru procesarea datelor este foarte scurt. Şi pentru ei, calculul se va face pornind de la salariul mediu brut pe economie, urmând ca, pe măsura procesării datelor, şi aceştia să primească retroactiv drepturile cuvenite”, precizează reprezentanţii MApN.
Conducerea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă sau în Retragere (SCMD) avertizează că ministerul condus de Gabriel Oprea minte fostele cadre militare, astfel încât acestea să-şi diminueze singure pensiile. “O astfel de lege a recalculării pensiilor nu poate fi aplicată retroactiv. Acest lucru contravine Constituţiei şi normelor europene. Reprezentanţii ministerului ştiu acest lucru şi încearcă să ne facă să depunem aceste cereri de recalculare a pensiilor. Astfel, noi am fi cei care solicită recalcularea. Am recomandat cadrelor militare să solicite acele adeverinţe ca să le folosim drept dovezi în procesele contra MApN. Anii de activitate ar trebui stabiliţi de oameni de la arhivă, nu de şefii unor centre militare. Ne vom adresa instanţelor de judecată pentru a-i obliga pe aceşti reprezentanţi ai centrelor să recunoască cine le-a impus aceste proceduri. Ei duc la capăt ordinele ministrului Oprea, ordine urlate, nu scrise”, ne-a declarat preşedintele SCMD, colonelul în rezervă Mircea Dogaru.
Mai marii MApN fug de propria lege
Ministerul Apărării se laudă însă cu numărul foarte mare de pensionari nevoiţi să aştepte la cozi interminabile, în faţa centrelor regionale. “Până la această dată, peste 70 la sută din pensionarii militari aflaţi în plată au completat formularele pentru obţinerea adeverinţelor de venit, necesare recalculării pensiilor, numărul acestora fiind în creştere în ultima perioadă. Circa 20.000 de adeverinţe au sosit deja la Direcţia Financiar-Contabilă pentru recalculare şi emiterea deciziilor. Pensionarii militari au înţeles că recalcularea pensiilor este în favoarea lor, aşa se explică şi numărul foarte mare de pensionari care se prezintă la centrele militare, la unele dintre acestea creându-se în ultima lună o oarecare aglomeraţie”, ne-au mai explicat reprezentanţii MApN.
Cu toate acestea, oficialii ministerului condus de Gabriel Oprea sunt convinşi că Ordinul prin care centrele regionale militare au fost împuternicite să se ocupe de recalcularea pensiilor vine în sprijinul foştilor angajaţi din armată.
Reprezentanţii pensionarilor militari atrag însă atenţia că şi oficialii MApN se feresc de noul sistem de recalculare. “Dacă acest nou sistem este atât de bun, de ce doamna Maria Lupu, şeful Direcţiei Financiar-contabile din Ministerul Apărării şi-a depus cererea de retragere pentru a beneficia de legea veche? Ni s-a spus că nu sunt bani. Bani sunt, dar pentru panseluţe, borduri suprapuse sau autostrăzi inexistente”, concluzionează preşedintele SCMD, colonelul în rezervă Mircea Dogaru.
Sursa : Puterea.ro